Indien hulp gewenst is, kan er (al dan niet in het kader van een multidisciplinair overleg) een actieplan opgesteld worden.
Cruciaal hierbij is dat de verschillende partijen beluisterd worden en actief betrokken worden bij het zoeken naar een passende oplossing.
Het vertrekpunt is steeds de hulpvraag van de oudere!
Een plan van aanpak is maar nuttig als je over voldoende informatie beschikt:
Verzamel voldoende gegevens over mogelijke beïnvloedende medische (ziekte, zorgnoden…), psychische (wilsbekwaamheid, psychiatrische problematiek), sociale (sociaal netwerk en sleutelfiguren) en financiële problemen en noden.
Verzamel dit over de oudere zelf en indien nodig ook over de pleger.
Maak een inventaris van de bestaande hulpverlening (ook die buiten de eigen hulpverlening).
Bekijk de mogelijkheden of noodzaak aan verwijzen naar gespecialiseerde hulpverlening van oudere en steunfiguur: psychiatrisch, financieel beheer, geweldsproblematiek...
Ga niet overhaast te werk en kies, in de mate voor het mogelijke, eerst voor de minst ingrijpende stap die de vertrouwensrelatie niet beschadigt (vb. juridische stappen zijn enkel aangewezen als er geen andere alternatieven meer mogelijk zijn).
Een handelingsplan wordt opgesteld met respect voor de autonomie en privacy van de betrokken personen.
Neem geen solitaire beslissingen, maar doe dit in overleg met de bestaande en de nog in te schakelen hulpverlening en met je eigen team.
Zorg voor een goede rapportage en taakverdeling en vergeet geen afspraken te maken m.b.t. opvolging en evaluatie van de situatie.