​Bij ernstig gevaar​​​​

Onder ernstig gevaar wordt verstaan: "gevaar voor een ernstige aanslag op de gezondheid, de integriteit (zowel psychisch als fysiek), de vrijheid of de eerbaarheid van de menselijke persoon".

De acties die kunnen genomen worden bij ernstig gevaar kunnen van allerlei aard zijn. Ze kunnen gaan van overleg met andere hulpverleners, inschakelen van derden, ... tot aangifte bij een justitiële overheid. Bij een vermoeden van ernstig gevaar staat communicatie met de oudere voorop. Indien het niet mogelijk is om over het vermoeden tot gevaar te communiceren, is het belangrijk om in overleg te gaan met collega's, je leidinggevende (teamverantwoordelijke, directie ...) en eventueel andere betrokken hulpverleners.

Het daadwerkelijk inschakelen van derden (vredegerecht, politie, procureur ...) gebeurt pas in laatste instantie, nadat voldoende werd afgewogen of minder ingrijpende acties mogelijk zijn.

Wanneer er een acuut gevaar dreigt en men niet meer de mogelijkheid heeft tot overleg, moet directe actie mogelijk zijn. Doe dit steeds na contact met een leidinggevende. Zorg dat elke stap die je hebt gezet in je dossier staat en beargumenteerd is.

Bij het helpen stoppen van acuut gevaar zijn er twee mogelijkheden: